Jakie są główne determinanty wzrostu gospodarczego w krajach rozwijających się?
Przemożnymi składnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy i polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub ewentualnie razie, istnieje wielka ilość substancji w winogronach, które zapewniają smak. Substancje te są obecne w znikomych ilościach (ocenianych nieraz w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, formułowany, jako smak kluczowy. Smak podstawowy cechuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Właśnie dlatego ważne jest, by tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia fundamentalnego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie gdy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, jednak różny bukiet.
1. Znajdź tutaj
2. FAQ
3. Sprawdź stronę
4. Link
5. Dołącz teraz